Wild-caught caviar? Think again!

A fish that can live for 150 years and grow to six meters (almost 20 feet) long and as much as 1,200 kilograms (more than 2,500 pounds) appears doomed to extinction.

For this expensive delicacy, wild Beluga sturgeons are indistinctly caught from the Caspian Sea and are on the brink of extinction.
This amazing living fossil fish is a beauty of the seas but chances that it may survive in the wild are almost none. It takes many years for the sturgeons to mature, but as always, our greed leads us to destruction, and all sturgeons are being taken, including the young, immature juveniles, males and females , even though only mature females (only 7% of the catch) bear the eggs.
The scenario is not so good for these sturgeons, as soon they will not be enough for the species to thrive in the wild.

Farmed sturgeons pose an alternative, and if you really wish to have some caviar, choose the farmed one.
Trade of wild caviar is CITES - regulated and the trade of some sturgeon species has been banned.

We are in the hub of a globalizing world, information is widely available to almost everyone, then why does the world keep sinking?
Info and pic from BBC and WWF - where you may find out more about caviar and sturgeons.

3 comments:

silvana said...

Não me parece que os grandes apreciadores (e os menos grandes também) de caviar vão preferir caviar de "aquicultura". É que contraditoriamente, as pessoas preferem sempre o natural!!! Digo que é contraditório porque nós estamos rodeados por tanta coisa artificial, mas as pessoas querem sempre o natural, estranho, não é?

teresa said...

É estranho sim. Concordo contigo que é difícil "impingir" produtos de aquacultura. No fundo isso acontecerá naturalmente quando esgotar a fonte do caviar natural, isto é, quando se extinguir o esturjão no seu estado selvagem. Segundo os cientistas, essa extinção é praticamente inevitável.
Admito que há diferença no sabor do caviar natural para o de aquacultura. Mas passa sempre pela postura que tens, com a tua consciencialização; se pensas "bom, já que vai acabar, deixa-me aproveitar enquanto há" ou se pensas: "eu ao menos posso individualmente fazer qualquer coisa para não agravar a situação, e escolher o "artificial". Passa muito pelas opções que fazemos.

teresa said...

A informação também é importante, embora haja tendência para ignorar, ainda mais se não nos diz respeito directamente, como na extinção das espécies.
Não há exemplo melhor da atitude humana perante a própria vida do que o tabaco, que por mais publicidade que se faça aos efeitos do tabaco, todos continuam a fumar não é? É mesmo contraditório, tudo isto!